France Koblar je v knjigi MOJ OBRAČUN zapisal takole: »Velikonočne navade – pobiranje pirhov, trkanje, sekanje, prgelčanje, šivanje kovtrov – spadajo v splošne navade starih Železnikov. Vse to se je opravljalo posebej v Gorenjem koncu in posebej na Racovniku, s tolikim živim veseljem in tako na široko, da je zajelo vse ljudstvo. V nedeljo se je začelo že pred oznanjevanjem k deseti maši, nato so odšle razigrane družbe v cerkev, takoj po kosilu pa se je razvil pravi ljudski festival. Tudi v ponedeljek so se igre nadaljevale. Popoldne, po litanijah, se je odvila pot v Emavs. Veselo razpoloženje se je lotilo tudi starejših. Moški in ženske so stopili v pare, se prijeli za robce in šivali odejo (prva dva dvigneta roki in robec in pod takim živim slavolokom gre ves sprevod). Šivanje vodi naravnost v Emavs – do gostilne. Tu se modruje, poje velikonočne pesmi in napiva.«

 

Člani Turističnega društva Železniki in člani Kulturnega društva France Koblar smo se odločili, da letos spet obudimo prav slednji običaj »šivanje kovtrov«. Staknili smo glave in prišli na idejo, da bi se ta prireditev odvijala seveda na velikonočni ponedeljek, 2.4.2018, popoldne, v njej pa naj bi sodelovala večina društev v naši občini. Obračamo se tudi na vas in vas lepo vabimo, da se nam pridružite. K projektu torej želimo privabiti čim več sodelujočih, od mladih do starejših. Želimo si, da bi sodelovalo vsaj 125 parov. Prijetna navada je v preteklosti, in verjamemo, da bo tudi v prihodnosti, združevala različne ljudi ter jih hkrati s kratko vrnitvijo v stare dni opominjala na hitrost življenja današnjega časa. S tem projektom bomo postavili majhen kamenček v velik mozaik kulturne dediščine, ki jo imamo.

 

Zavedamo se, da projekt ni nekaj novega v Železnikih. Sama organizacija in izvedba zahtevata resnost v tem današnjem času, saj moramo med drugim izdelati elaborat zapore ceste. Prireditev se bo odvijala na glavni cesti od naselja Na plavžu proti Otokom ter od Češnjice proti Otokom in potem čez Racovnik.

Vabimo vas k sodelovanju. Da bo organizacija potekala brez težav, se, prosimo, prijavite najkasneje do sobote, 20. januarja 2018, na enega od spodnjih elektronskih naslovov. Ob pošiljanju sporočila z naslovom »KOVTRE ŠIVAT« navedite naziv vašega društva ter kontaktne podatke enega od vaših članov, ki nam bo dosegljiv za informacije, ter število sodelujočih parov. Za lažje razumevanje naj še povemo, da za sodelovanje ne potrebujete plesne obleke. Veseli bomo različnih skupin – npr. folkloristov, pevcev, igralcev…, ki pa so seveda lahko oblečeni v narodne noše.

 

Za vse ostale informacije se lahko obrnete na člane organizacijskega odbora:

Majda Demšar, 040 519 296 (majda.demsar@siol.net)
Andreja Bogataj Rant, 041 821 801 (rantova.andreja@gmail.com)
Tomaž Weiffenbach, 031 876 535 (tomaz.zlatorog@gmail.com)

 

Lep pozdrav.

Predsednik TD Železniki : Tomaž Weiffenbach
Predsednica KUD France Koblar:  Majda Demšar
Mentorica OFS pri OŠ Železniki: Andreja Rant